De Oostvaardersplassen in de Indian Summer: vogels spotten en wild safari’s

September is de maand waarin de zomer langzaam overgaat in de herfst, en de natuur zich voorbereidt op de koudere maanden die komen gaan. Dit is ook de perfecte tijd om de Oostvaardersplassen te verkennen, een van de meest unieke en wilde natuurgebieden van Nederland. Gelegen in Flevoland, tussen Almere en Lelystad, bieden de Oostvaardersplassen een zeldzame kans om wilde dieren te observeren in een omgeving die aanvoelt als een stukje ongerepte wildernis.

de oostvaardersplassen natuurgebied natuur

Mijn bezoek aan de Oostvaardersplassen

Ik ben zelf al wel eens bij de Oostvaardersplassen geweest. Wij zijn toen op persreis naar Almere geweest, en hebben toen ook een bezoek gebracht aan dit natuurgebied. Het eerste dat me opviel, is dat dit gebied echt enorm groot is. Natuurlijk kun je hier wandelen, maar wil je iets meer van het gebied zien, dan is het ook zeker aan te raden om op de (elektrische) fiets te gaan.
De Oostvaardersplassen is het grootste natuurgebied dat door de mens is gemaakt. De Oostvaardersplassen zijn ontstaan door het inpolderingsproject van de voormalige Zuiderzee. Je staat dus eigenlijk op de drooggelegde zeebodem! Dit gebied is een waar vogelparadijs, en je hoeft ook niet lang te speuren om vogels tegen te komen. Er zitten vaak enorme groepen ganzen. Maar je kunt er ook dieren tegenkomen die uniek zijn voor dit gebied.

De betovering van de Indian Summer

De term “Indian Summer” verwijst naar een periode in het najaar waarin het weer verrassend mild blijft, vaak gepaard met helderblauwe luchten en gouden zonnestralen die de natuur in warme tinten hullen. In de Oostvaardersplassen vertaalt dit zich naar een magisch landschap waarin het licht zachtjes over de uitgestrekte rietvelden, moerassen en graslanden valt. De bomen beginnen te verkleuren, en de lucht is gevuld met de geur van de herfst. Het is een tijd waarin de natuur op haar mooist is en je echt de rust en schoonheid van dit bijzondere gebied kunt ervaren.

brown deer on brown grass field during daytime
Photo by Viv Molly – via Unsplash

Vogels spotten in de Oostvaardersplassen: Een paradijs voor vogelliefhebbers

De Oostvaardersplassen zijn een waar paradijs voor vogelliefhebbers. Het gebied staat bekend als een van de belangrijkste vogelreservaten van Europa, en in september kun je hier een indrukwekkende verscheidenheid aan vogelsoorten zien. Dit is de tijd van het jaar waarin veel trekvogels op hun reis naar het zuiden een tussenstop maken in de Oostvaardersplassen om te rusten en te foerageren.

  • Zangvogels en roofvogels: Terwijl de bomen en struiken langzaam hun bladeren verliezen, wordt het gemakkelijker om zangvogels zoals de roodborst en de tjiftjaf te spotten. Roofvogels zoals de zeearend en de buizerd zijn ook vaak te zien, cirkelend boven de rietvelden op zoek naar prooi.
  • Ganzen en zwanen: De Oostvaardersplassen zijn beroemd om de grote aantallen ganzen die hier overwinteren. In september zie je al de eerste groepen kolganzen en grauwe ganzen die zich voorbereiden op de winter. Ook knobbelzwanen en wilde zwanen zijn een prachtige aanblik als ze gracieus over de wateren glijden.
  • Zeldzame en bijzondere soorten: Als je geluk hebt, kun je zelfs zeldzamere soorten spotten, zoals de blauwborst of de roerdomp. Deze vogels zijn meester in camouflage, maar met wat geduld en een goede verrekijker kun je ze misschien ontdekken tussen het riet.
oostvaardersplassen

Wild safari’s: ontmoet de grote grazers

Naast de rijke vogelwereld herbergen de Oostvaardersplassen ook een indrukwekkende populatie grote grazers. Deze dieren spelen een cruciale rol in het behoud van het open landschap van het gebied. Tijdens een wildsafari, te voet of met de fiets, kun je deze majestueuze dieren van dichtbij bewonderen.
De Oostvaardersplassen heeft zijn eigen ‘big five’: het edelhert, het konikpaard, heckrund, de vos én de zeearend. 

  • Edelherten: September is een bijzonder interessante tijd om edelherten te spotten, omdat het de tijd is van de bronst. Het burlen van de mannelijke herten, een indrukwekkend en diep geluid, vult de lucht terwijl ze strijden om de aandacht van de hindes. Dit natuurlijke spektakel is een van de hoogtepunten van een bezoek aan de Oostvaardersplassen in deze tijd van het jaar.
  • Konikpaarden: De Oostvaardersplassen zijn de thuisbasis van een grote kudde konikpaarden. Deze paarden, die verwant zijn aan de uitgestorven Europese wilde paarden, leven in semi-wilde omstandigheden en zorgen voor het open houden van de graslanden door hun graasgedrag.
  • Heckrunderen: Deze indrukwekkende runderen, die lijken op de oeros die ooit in Europa rondzwierf, zijn vaak te zien in de open vlaktes van de Oostvaardersplassen. Ze dragen bij aan het ecosysteem door de vegetatie kort te houden en zo een gevarieerd landschap te creëren.
oostvaardersplassen
Toegangspoort tot de Oostvaardersplassen

Unieke flora en fauna in De Oostvaardersplassen

Naast de dieren heeft de Oostvaardersplassen ook een unieke flora. De overgang van zomer naar herfst brengt een verandering in de vegetatie met zich mee. Riet, lisdodde en verschillende gras- en kruidensoorten domineren het landschap, terwijl paddenstoelen in alle vormen en kleuren uit de grond schieten, vooral na een regenachtige dag.

Het gebied is ook de thuisbasis van verschillende soorten amfibieën, zoals de rugstreeppad en de groene kikker, die nog actief zijn voordat ze zich voorbereiden op hun winterslaap. Libellen en andere insecten profiteren van de laatste warme dagen, waardoor het gebied nog levendig en vol activiteit is.

de oostvaarders restaurant paviljoen
Je kunt een hapje eten bij Paviljoen de Oostvaarders. Hier zit ook het bezoekerscentrum.

Praktische tips voor je bezoek

  • Verrekijker en fotocamera: Om optimaal te kunnen genieten dit grote gebied, is een goede verrekijker essentieel. Een camera met een telelens is ideaal om de wilde dieren van een afstand vast te leggen.
  • Kleding: De temperaturen kunnen in september variëren, dus het is slim om in lagen te kleden en een waterdichte jas mee te nemen. Stevige wandelschoenen* zijn een must, vooral als je van plan bent om langere afstanden te wandelen.
  • Bezoekerscentra: Begin je bezoek bij een van de bezoekerscentra, zoals het natuurbelevingscentrum Oostvaardersplassen. Hier kun je informatie krijgen over de beste routes, geplande excursies, en het actuele spotten van dieren. Ook zijn hier grote verrekijkers te vinden, waarmee je over het natuurgebied uitkijken.
  • Wild spotten: Voor de beste kans om wilde dieren te spotten, ga vroeg in de ochtend of later in de middag op pad. Tijdens deze periodes zijn de dieren het meest actief.
  • Een hapje eten: Heb je zin om een hapje te eten, dan kun je dat doen bij Paviljoen de Oostvaarders. Vooral de flammkuchen zijn daar aan te raden!

De Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen in september zijn een magische bestemming voor iedereen die van natuur houdt. Het is een plek waar je het wilde hart van Nederland kunt ontdekken, omgeven door prachtige herfstkleuren en met de kans om een aantal van de meest indrukwekkende dieren van dichtbij te zien. Of je nu komt om vogels te spotten, deel te nemen aan een wildsafari, of gewoon wilt genieten van de schoonheid van de Indian Summer, de Oostvaardersplassen zullen je zeker niet teleurstellen. Dus trek je wandelschoenen aan, pak je verrekijker* en camera, en laat je betoveren door de wildernis van dit bijzondere natuurgebied.

Overnachten bij de Oostvaardersplassen

Ben je op zoek naar een plek om te overnachten in de buurt van de Oostvaardersplassen? Natuurlijk kun je terecht in het centrum van Almere of Lelystad, maar deze adressen liggen wel erg dichtbij!

Lees ook deze blogs!

Wil je nog meer mooie plekjes in Nederland ontdekken? Lees dan zeker ook deze blogs:

footer 6
Spread the love


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *